מזונות אישה: עקרונות, זכאות ותשלום מזונות לגבר

מבוא מזונות אישה הם חלק ממערכת הדינים הנוגעים למעמד האישי בדיני המשפחה, ומטרתם לדאוג לפרנסתה של האישה במהלך תקופת הנישואין ועד לסיום הליך הגירושין. בישראל, הזכות למזונות אישה נשענת על הדין הדתי: הדין היהודי עבור יהודים נשואים והדין האזרחי במסגרת חוקי המשפחה. לצד המקרים הרגילים בהם הבעל מחויב בתשלום מזונות לאשתו, קיימים מקרים נדירים בהם דווקא האישה היא זו שתשלם מזונות לבעלה. במאמר זה נדון בעקרונות המנחים של מזונות אישה ובמקרים המיוחדים בהם האישה עשויה לשלם מזונות לגבר. 


1. מהם מזונות אישה? מזונות אישה הם תשלומים חודשיים שעל הבעל לשלם לאשתו כל עוד הם נשואים, ולעיתים גם בתקופת ההליכים המשפטיים הנוגעים לגירושין, וזאת על מנת להבטיח את קיומה הכלכלי של האישה. חובת המזונות נובעת מתוך עיקרון ההגנה על בן זוג חלש יותר מבחינה כלכלית במסגרת הנישואין, ומתוך החובה ההלכתית של הבעל לפרנס את אשתו. עיקרון ידוע בנושא הינו עיקרון "עולה עמו ואינה יורדת", לפיו הבעל מחויב להמשיך ולספק לאשתו רמת חיים זהה לזו שהייתה נהוגה במהלך הנישואין של בני הזוג, וזאת עד למתן הגט. חובת תשלום מזונות האישה חלה גם במקרים בהם בני הזוג חיים בנפרד, אך עדיין לא התגרשו באופן רשמי. 


2. תנאים לזכאות מזונות אישה ישנם מספר תנאים שבתי המשפט ובתי הדין הרבניים בוחנים בבואם לפסוק מזונות אישה: 

  • מצב כלכלי: האישה נדרשת להוכיח כי היא זקוקה למזונות, כלומר, שהאישה לא יכולה לפרנס את עצמה לכדי רמת חיים כפי שהייתה נהוגה בנישואין. ככל ולאישה קיימים מקורות הכנסה משמעותיים, ייתכן שהיא לא תהיה זכאית למזונות, או שסכום המזונות שייפסק עבורה יופחת בהתאם.

  • תום לב: על האישה לנהוג בתום לב על מנת להיות זכאית למזונות. במידה ויוכח שהאישה עזבה את הבית ללא סיבה מוצדקת, פגמה במרקם המשפחתי והזוגי או בגדה בבעלה, היא עלולה לאבד את זכאותה למזונות.

  • משך הנישואין ורמת החיים: ככל שבני הזוג חיו יחד לאורך זמן, והבעל סיפק לאישה רמת חיים מסוימת, חובתו היא לשמר רמת חיים זו עד לסיום הנישואין.

  • הסכמה או הסכם ממון: במידה וקיים הסכם ממון בין בני הזוג, אזי שהוא עשוי להסדיר את סוגיית מזונות האישה. במקרה כזה, בית המשפט יפעל בהתאם להסכם הממון כל עוד מדובר בהסכם חוקי והוגן.

3. המקרים בהם האישה עלולה לאבד את זכותה למזונות ישנם מספר מקרים שבהם האישה עלולה לאבד את זכאותה למזונות מהבעל, כדוגמת המקרים הבאים: 

  • בגידה: בדין היהודי, במקרה שאישה בגדה בבעלה, האישה עלולה לאבד את זכאותה למזונות. עם זאת, דרושה הוכחה ברורה לבגידה לצורך החלת שלילת המזונות מהאישה.

  • עזיבה ללא סיבה מוצדקת: ככל שהאישה עזבה את הבית המשותף ללא סיבה מוצדקת, היא עלולה להפסיד את מזונותיה.

  • השתכרות עצמאית: במקרה בו האישה עובדת ומרוויחה מספיק על מנת לפרנס את עצמה, בית המשפט עשוי להפחית את מזונות האישה או לבטל אותם כליל, במיוחד אם רמת הכנסתה דומה לזו של הבעל.

4. מקרים בהם האישה משלמת מזונות לגבר בעוד שרוב המקרים של תשלום מזונות אישה נוגעים לחובת הבעל לשלם מזונות לאשתו, ישנם מקרים נדירים שבהם דווקא האישה היא זאת שתשלם מזונות לגבר. 

מקרים אלה מתרחשים בעיקר במסגרת דיני מזונות אזרחיים (שאינם כפופים לדין הדתי), במקרים בהם [ דיני המזונות חלים על זוגות לא יהודים, או על זוגות ידועים בציבור. המקרים בהם אישה תשלם מזונות לבעלה כוללים בין היתר: 

  • פער כלכלי משמעותי לטובת האישה: במקרה בו האישה משתכרת יותר מהבעל באופן משמעותי , ובמיוחד במקרה בו הבעל תלוי כלכלית באשתו, או אינו מסוגל לעבוד ולהתפרנס בכוחות עצמו (לדוגמה מסיבות בריאותיות) – בית המשפט עשוי לפסוק כי האישה תשלם מזונות לבעלה.

  • נישואין ממושכים: כאשר מדובר בנישואין ממושכים (לרוב 10 שנים ומעלה) והבעל נשאר תלוי באשתו לפרנסתו לאורך תקופה ממושכת, אזי שבית המשפט עשוי לפסוק כי האישה תישא בתשלומי מזונות על מנת להבטיח את פרנסתו של הגבר.

  • זוגות ידועים בציבור: בקרב זוגות ידועים בציבור, וכאשר האישה היא המפרנסת העיקרית (או היחידה), והגבר נותר תלוי באישה כלכלית, אזי שהאישה עשויה להידרש לשלם מזונות לתקופת מה לאחר הפרידה.

5. קביעת גובה המזונות לגבר  במקרים בהם האישה נדרשת לשלם מזונות לגבר, גובה המזונות ייקבע לפי עקרונות דומים החלים על מזונות אישה, כדלקמן: 

  • מצב כלכלי: בית המשפט יבחן את הכנסותיה של האישה ואת יכולתה הכלכלית לעומת צרכיו של הגבר.

  • רמת החיים במהלך הנישואין: מזונות שנפסקו לגבר ייקבעו לפי רמת החיים של הגבר במהלך הנישואין.

  • צרכים מיוחדים של הגבר: ככל שלגבר קיימים צרכים בריאותיים או כלכליים מיוחדים, (כגון מחלות או מוגבלות),ייתכן שסכום המזונות שישולמו לגבר על ידי האישה יהיה גבוה יותר על מנת לספק את צרכיו.

סיכום: מזונות אישה הם חלק מהמערכת המשפטית שנועדה להבטיח את פרנסתה של האישה במהלך הנישואין ועד להשלמת הגירושין, תוך שמירה על רמת החיים לה הורגלה. 
יחד עם זאת, קיימים מקרים חריגים בהם אישה עשויה להידרש לשלם מזונות לבעלה, וזאת בעיקר כאשר קיימים פערים כלכליים משמעותיים לטובת האישה על פני הגבר, או כשמדובר בזוגות ידועים בציבור. 

בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הרבניים מתייחסים באופן שוויוני לגברים ונשים בנוגע למזונות, בהתאם לעקרונות של צדק, רווחה ותלות כלכלית. 

___________________________________________________________________________
הצהרת אי-אחריות משפטית המידע במאמר זה נועד לספק מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי, חוות דעת משפטית או תחליף לייעוץ משפטי מקצועי.